Utbrända duktiga flickor – en känslig Athena

Utbrända duktiga flickor – en känslig Athena?

Jag läser artikeln ”Duktiga flickor som inte skäms” på webbsidan mereffekt.nu. Det är Pernilla Alexandersson, författare till boken Brinntid som uttrycker sina tankar om duktiga flickor.

Kvinnor i dag är duktiga, effektiva, driftiga och intelligenta. De är ambitiösa, energiska och tror på det de gör. Samtidigt är det ofta dessa kvinnor som går in i den berömda ”väggen”, utmattningsdepressioner är som sagt inte helt ovanligt. Vad är det som är orsaken?

En förklaring bland alla andra är bland annat den ständigt närvarande jämförelsen.

Är jag för duktig? Hörs jag för mycket eller för lite? Gör jag någon ledsen eller upprörd?

Eftersom jag arbetar med Gudinnan som arketyp kommer jag osökt att tänka på Athena och Artemis när jag läser vad Pernilla skriver.

Athena och Artemis

Athena som arketyp är den borne strategikern, hon har ett lysande sinne för att se sammanhang och dra slutsatser. Athena kvinnan vill göra något av sig själv och hon arbetar hårt för detta. Hon är också ytterst lojal mot den man som hon själv har utsett som sin mentor. Hon är trots allt ”pappas flicka”. Som när det gäller alla arketyper har vi inte bara en enda som vi lyder under men oftast har vi en eller två som är mer påfallande än de andra. Hade kvinnan enbart haft Athena arketypen som personlighet hade hennes mål varit att lojalt stått bakom sin chef i alla lägen. Hon hade inte börjat fundera i några termer om hon varit för duktig eller inte i jämförelse med mannen eftersom hon tror på patriarkatet.

Personligen tror jag att vi har en hel del känsliga Athena kvinnor med inslag av Artemis arketypen bland dessa duktiga flickor. Precis som Athena är Artemis mål och handlingsinriktad, driftig och stark. Hon är också ”sig själv nog”. När man pratar om henne pratar vi inte om jämförelse med någon, vare sig man eller kvinna. Artemis inom dig vill sträva vidare, hon bryr sig inte om att det sitter någon manlig chef på toppen och säger stopp. ( Tvärtom drar sig Artemis för att samarbeta med någon man och hon är ofta kvinnoorganisationernas musa.)

Så både Athena och Artemis är duktiga mål-och handlingsinriktade personligheter men skillnaden för dessa är deras värderingar. Athena tror på patriarkatet och Artemis har inte en tanke på att det skulle vara det som är rådande.

Jag citerar Pernilla ur hennes artikel. ” Rädslan brukar komma smygande efter en bra dag eller ett toppenmöte. ”Tänk om jag var för duktig? Om jag gjort någon ledsen? Eller om jag tog för mycket plats? Det sliter på hälsan att ständigt vara rädd.” En känslig Athena – Artemis mix skulle kunna ha dessa tankar eftersom Athena aldrig skulle vilja vara illojal och gå förbi några manliga chefer som hon beundrade men Artemis delen inom henne skulle vilja nå fram till det karriär mål som hon satt för sig själv.

Personligen upplever jag att många kvinnor får en Aha- upplevelse när de förstår vilken arketyp som gör sig påmind inom dem. Att medvetandegöra de olika personligheterna som en arketyp har, ger en möjlighet att ta ansvar för om man vill tona ner den befintliga arketypen eller att ta in en annan Gudinnas arketyp som bättre stämmer överens med den fas vi är i.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>